luizen en neten

Luizen en neten 

Mogen wij u vragen goed te letten op tekenen van luizenbesmetting bij uw kind, bijvoorbeeld jeuk die leidt tot abnormaal veel krabben in het haar. Dit vraagt om een snelle en adequate aanpak.

 

Daarom heeft het CLB enkele tips voor u:

 

 

Hoe ziet een luis eruit?

 

 

Hoofdluizen zijn kleine, langwerpige insecten die leven in de hoofdharen van mensen. Ze zijn 2 tot 4 mm lang en lichtgrijs tot bruinachtig zwart van kleur.

 

De luizeneitjes worden neten genoemd. Ze zien eruit als grijswitte (parelmoer), ovale bolletjes ter grootte van een speldenkop (ongeveer 1 mm). Deze bolletjes zijn vooral terug te vinden in de nek, boven en achter de oren en vooraan op het hoofd. Neten zitten stevig vast aan het haar en zijn moeilijk los te maken met de vingers.
Luizen kunnen gemakkelijk gevonden worden door de haren zorgvuldig uit te kammen met een luizenkam. Houd hierbij het hoofd (voorover) boven een wit blad.

 

 

 

 

 

Behandeling met luizendodend middel

 

Koop uw product bij de apotheker. Lees goed de bijsluiter.

Gebruik voldoende product en laat het lang genoeg inwerken. Herhaal de behandeling na 8 dagen. Blijf het haar nog regelmatig nakijken met de luizenkam.

 

 

 

 

Behandeling met de nat-kam-methode

 1. Was het haar met gewone shampoo
 2. Breng overvloedig conditioner (balsem) aan in het haar zodat het haar glad wordt.
 3. Laat enkele minuten inwerken en kam de knopen uit het haar met een gewone kam/
 4. Kam het haar van achter naar voor (tegen de schedelhuid aan) met een luizenkam (hoofd voorover). Start bij het ene oor, van links naar rechts, van rechts naar links.
 5. Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een wit stuk keukenrol. Zo kan u zien of er luizen of neten zijn uitgekamd.
 6. Spoel het haar, laat het zeer nat en kam het met een gewone kam naar achter.
 7. Kam nu met de luizenkam van voor naar achter, van oor tot oor.

 

Doe dit een kwartier, om de 3 à 4 dagen, gedurende 2 weken. Na 2 weken zouden alle luizen weg moeten zijn. Overblijvende dode neten kan u met de vingers uitplukken.

Preventief kan u deze methode toepassen zolang er besmettingsgevaar is in de omgeving.

 

 

 

 

Wat kan nog helpen?

 

 • Het bed: was kleren en beddengoed op 60°C of berg ze gedurende 3 dagen op in een gesloten plastic zak. Doe dit ook met knuffels, extra dekentjes, …
 • Kam en borstel: reinig ze in kokend water of in een ontsmettingsmiddel (bijv. Dettol)
 • Zetels, matrassen: goed stofzuigen
 • Haren: samenbinden als ze lang zijn

Leer uw kinderen geen mutsen en sjaals uit te wisselen in de winter!

Gebruik nooit een luizendodendmiddel als er geen luizen of neten zijn!

 

 

 

 

Neem zelf de verantwoordelijkheid om uw kleuter meermaals te controleren en op te volgen. Dit om de plaag zo vlug mogelijk tegen te gaan!

Mocht de besmetting aanhouden zullen wij genooodzaakt zijn alle kleuters na te kijken en u verdere informatie te geven om deze hardnekkige plaag alsnog te beëindigen!

 

 

Dank voor uw medewerking

 

Het CLB-team, kleuterleidsters en directie De Beverburcht